Introductie: Het begin van internet

Lees meer over het ontstaan van internet op NEMO Kennislink:

Wil je eens echt ervaren hoe het ‘surfen’ er begin jaren negentig aan toe ging?

Nederland speelde een leidende rol in de ontwikkeling van het internet in Europa.

Hoofdstuk 1: Eerste online discussies

Vroeger zeiden mensen nog zoiets als ‘ik ga even internetten’, omdat dat een activiteit op zich was en je er moeite voor moest doen. Lees meer over internettaal op NEMO Kennislink.

Er was zelfs een inbelgeluid voordat de verbinding met het internet tot stand kwam. Ken jij het inbelgeluid nog?

Hoofdstuk 2: Steeds meer meningen

Lees meer over bots en trollen op Mediawijsheid.nl:

Hoe herken je een trol?

Hoofdstuk 3: Nieuwe oplossingen

Hoe voer je een discussie online? Lees meer op NEMO Kennislink:

Hoofdstuk 4: Een ‘goede’ discussie

Waarin verschilt een online discussie van een offline discussie? Lees meer op NEMO Kennislink:

Hoe je je online hoort te gedragen staat beschreven in de zogenaamde ‘netiquette’ (een samenvoeging van de woorden netwerk en etiquette). Zie bijvoorbeeld:

Hoofdstuk 5: Hulp van de bot

In het volgende filmpje leer je meer over AI:

Hoofdstuk 6: De gevaren van AI

Lees over de voor- en nadelen van AI:

Wat is een algoritme?

Hoofdstuk 7: De ideale wereld

Lees over onderzoek naar AI op NEMO Kennislink:

Lees over het onderzoek achter Wie is de trol:

begrippenlijst

Algoritme: Een algoritme is een wiskundige formule. In programmeertaal is het een instructie, een stukje code, om een probleem om te lossen. Een algoritme vormt de basis van kunstmatige intelligentie. Lees meer: Hoe beïnvloeden algoritmes wat jij op internet ziet? (mediawijsheid.nl)

Artificiële Intelligentie: AI is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van de mens. Lees meer: De voordelen én risico's van kunstmatige intelligentie / AI op een rij (mediawijsheid.nl)

Black box: gezegd van bijvoorbeeld een algoritme. We weten niet precies weten welke patronen het computermodel gebruikt om voorspellingen te doen.Complottheorie: een verklaring van een belangrijke gebeurtenis die wordt geweten aan een samenzwering (complot). Het gaat om een verklaring die niet op wetenschappelijk bewijs berust.

Constructiviteit: opbouwendheid. Een constructieve bijdrage: een bijdrage die een waardevolle bijdrage levert aan de discussie.

Constructiviteitsbot: software (een algoritme) die is getraind om constructieve bijdragen in een discussie te herkennen.

Deep learning: het computermodel wordt getraind op heel veel data en ontdekt daarin zelf patronen die het vervolgens gebruikt om nieuwe data te voorspellen. Deze vorm van ‘machine learning’ is geïnspireerd op de werking van het menselijk brein.

Moderator: iemand die de discussie in goede banen leidt. NIeuwsplatforms hebben moderatoren in dienst om de reacties van gebruikers in de gaten te houden en soms te verwijderen.

Participatiejournalistiek: vorm van journalistiek waarbij interactie plaatsvindt met de lezers.

Toxiciteit: giftigheid, schadelijkheid. Toxische reactie: schadelijke (bv haatdragende) reactie.

Trol: persoon die vaak berichten plaatst om onrust te zaaien. De teksten van een trol zijn vaak misleidend of beledigend. Lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)